Άνοιγμα δημοτικών σχολείων: Την Δευτέρα παίζουμε… με την φωτιά

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων
Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Την Δευτέρα 1η Ιουνίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και όλοι πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ένα θαύμα προκειμένου να μην υπάρξει δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας από τους μικρούς μαθητές.

Την ίδια ώρα, η Νότια Κορέα που ως ένα βαθμό είχε χειριστεί επιτυχώς την έξαρση της πανδημίας μπαίνει πάλι σε διαδικασίες lockdown, μετά την απότομη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων που σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα. Η περίπτωση της Ν. Κορέας θα μπορούσε να αποτελέσει case study και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και μακάρι να μην χρειαστεί να την βρούμε… μπροστά μας.


Η Νότια Κορέα κλείνει από σήμερα πάρκα, μουσεία και σχολεία και προειδοποιεί για περισσότερους περιορισμούς μετά την καταγραφή του μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες 53 ημέρες. Η Νότια Κορέα κλείνει όλα τα πάρκα, τα μουσεία και τις γκαλερί τέχνης στη Σεούλ, και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να χρειαστεί να επιβάλει περισσότερους περιορισμούς μετά την καταγραφή 79 κρουσμάτων χθες. Σήμερα δε, ανακοίνωσε περιορισμούς στον αριθμό των μαθητών που μπορούν να δέχονται τα σχολεία στη Σεούλ και τα περίχωρά της με την ελπίδα να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων εστιών της επιδημίας του κορονοϊού.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, δημοτικά και γυμνάσια της μητροπολιτικής περιοχής της Σεούλ, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Νότιας Κορέας, θα μπορούν να δέχονται ένα στα τρία παιδιά, με τα υπόλοιπα να συνεχίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η χώρα, η οποία ανοίγει σταδιακά από τις 6 Μαΐου, κατέγραψε τον υψηλότερο καθημερινό αριθμό περιστατικών από την 5η Απριλίου προκαλώντας ανησυχία στις αρχές.

Ο Park Neung-hoo, υπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας, δήλωσε ότι τα νέα έκτακτα μέτρα ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες.

 

 

 

29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους -Η πτώση της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας

 

«Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε όλα τα μέτρα καραντίνας στη μητροπολιτική περιοχή για δύο εβδομάδες από αύριο έως 14 Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν η χώρα καταγράψει περισσότερες από 50 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων την ημέρα για επτά συνεχόμενες ημέρες, σύμφωνα με το AFP.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης στη μητροπολιτική περιοχή. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση εάν αποτύχουμε» πρόσθεσε.

Ο Park είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να εισαγάγουν ξανά έναν ευέλικτο τρόπο εργασίας προς αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη ή καταστήματα. Οι περισσότερες από τις νέες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν την Πέμπτη είχαν εξαπλωθεί τοπικά, και καταγράφηκαν στην περιοχή της Σεούλ.

Πολλά από τα κρούσματα προέρχονται επίσης από μια αποθήκη logistics, της εταιρείας διαδικτυακού εμπορίου Coupang στη Μπουσεόν, δυτικά της Σεούλ, με συνολικά 96 κρούσματα, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι αναμένεται να προκύψουν περισσότερα κρούσματα από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε απομόνωση, όπως μετέδωσε το AFP.


Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου Νόσων (ΚCDC) δήλωσαν την Πέμπτη πως «Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αύξηση των τοπικών μεταδόσεων που σχετίζονται με χώρους επιχειρήσεων, θρησκευτικές εγκαταστάσεις, μπαρ, εστιατόρια και άλλα, το KCDC προτρέπει τους ανθρώπους να αποφύγουν την κοινωνική συγκέντρωση ή να επισκεφθούν οποιοδήποτε κλειστό/ περιορισμένο χώρο που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι». Προέτρεψε επίσης του πολίτες που πρέπει να πάνε σε πολυσύχναστες περιοχές να διατηρήσουν αποστάσεις δύο μέτρων, να φορούν μάσκα προσώπου και να πλένουν συχνά τα χέρια τους.

Η ανταπόκριση της χώρας στον κορονοϊού έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών. Αντί για πλήρη καραντίνα, βασίστηκε σε μαζικά τεστ, ιχνηλάτηση μέσω τεχνολογίας και εντοπισμό όσων είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό.

Η χώρα ήταν μια από τις πρώτες εκτός Κίνας που κατέγραψε κρούσμα, στα μέσα Φεβρουαρίου. Τώρα, μήνες αργότερα, έχει καταγράψει μόνο 269 θανάτους και πάνω από 11.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr