Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή. Με τεράστια ικανοποίηση υποδέχθηκε το συγκεκριμένο νόμο ο Παννελήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

 

Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή αναμένεται να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα στη χώρα μας. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών αποτελούσε επί χρόνια πρόβλημα, καθώς ο κόσμος συχνά χωρίς ουσιαστικό λόγο αγόραζε φάρμακα που ενδεχομένως να μην κάνουν καλό στην υγεία του.

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ συμπλήρωνε το εξής: «Τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας».


Από σήμερα η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.